Ansietat, estrès o insomni: nous tractaments mitjançant Neuromodulació.

En els últims anys hi ha una gran quantitat d’investigacions en relació amb els efectes terapèutics de la neuromodulació de l’activitat cerebral mitjançant l’estimulació transcranial amb corrent directe (TDCs) en diferents alteracions o símptomes de diverses patologies. S’han observat un efecte positiu en el tractament de dolor neuropàtic, fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica, migranyes, quadres demencials (Parkinson, Alzheimer, esclerosi múltiple o altres demències i malalties neurodegeneratives).

També hi ha estudis que indiquen millores en alteracions o símptomes neuropsiquiàtrics com la depressió, ansietat, estrès, insomni, TDAH i altres alteracions del neurodesenvolupament.

Des de l’Institut neurocognitiu incia i conjuntament amb la Università degli Studi di Milano-Bicocca (Milà, Itàlia) s’està realitzant un estudi per aprofundir en l’eficàcia terapèutica d’aquesta tècnica de neuromodulació de l’activitat cerebral en els trastorns d’ansietat avaluant el paper de la TDCs en diferents protocols clínics, per tal de millorar i aportar més opcions de tractament, no només per als diferents trastorns d’ansietat, sinó l’estrès o trastorns de la son com l’insomni, que afecten gran part de la població i que influeixen negativament a la qualitat de vida dels que la pateixen.

En què consisteix la neuromodulació mitjançant TDCs?

Els tractaments a través de la neuromodulació són una línia nova i en ple desenvolupament en el món, constitueixen una de les formes més segures i eficaces d’aconseguir resposta terapèutica a través de la modulació neuronal.

La neuromodulació mitjançant l’ús d’estimulació transcranial amb corrent directe (TDCs) és un mètode neurofisiològic d’estimulació cerebral no invasiva, indolor i sense efectes secundaris. Aquesta tècnica consisteix a aplicar corrents elèctrics diminuts a través d’uns elèctrodes (ànode i càtode) situats sobre el cuir cabellut.

Pel que fa al procediment de realització de la intervenció amb TDCs és senzill, el pacient no necessita cap preparació prèvia. Es col·loca un barret amb elèctrodes situats en diferents àrees cerebrals segons el sistema 10-20, es col·loquen els elèctrodes d’estimulació en funció d’un protocol específic per a cada pacient. Aquest protocol és realitzat per un expert que a través d’una prova de mapeig cerebral (QEEG) juntament amb la clínica que presenta el pacient, pauta quines àrees han de ser objecte de modulació per obtenir una millora clínica.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta