Quan els nens comencen a explorar el seu entorn, estan exposats a les caigudes, que poden afectar a la cara i a les dents.  Durant els primers anys de vida, les arrels de les dents de llet estan íntimament en contacte amb les dents definitives que les succeiran i que s’estan formant dins de l’os.

En aquesta etapa, els traumatismes a les dents de llet anteriors poden afectar en l’aspecte de les dents definitives que sortiran sobre els 7- 8 anys i que, en cas que estiguin afectades, poden presentar des de malformacions a la corona de la dent fins a taques blanquinoses.

Els traumatismes més greus a la dentició de llet són la intrusió (s’enfonsa la dent a la geniva) i l’avulsió (surt la dent sencera de la geniva). Poden provocar greus complicacions a les dents definitives que han de sortir després. Ambdues situacions són pitjors com més petit sigui el nen i mai s’ha de reposicionar una dent de llet si ha sortit totalment del seu lloc.

Com es poden prevenir els traumatismes a les dents de llet?

  • No fer servir caminador
  • Vigilar de no ensopegar quan caminen
  • No permetre l’ús de patinets sense protector dental
  • Ensenyar als nens a cuidar les seves dents i les dels seus amics no donant cops amb objectes durs quan juguen
  • No empènyer quan juguen
  • Estar ben asseguts al gronxador i al tobogan
  • Fer servir l’escala quan surten de la piscina

Si el nen practica esports com rugbi, hoquei, karate, ciclisme, esquí, skateboard o qualsevol altra activitat que inclogui un potencial traumatisme a la cara, tenir la certesa de què fa servir un casc i un protector dental.

Una resposta

Deja una respuesta