Sabies que els mosquits mascles no piquen? Els mosquits mascles s’alimenten de nèctar, sàvia, sucs de fruites i matèria en estat de degradació. En tant que les femelles extreuen sang perquè necessiten proteïna per poder posar els ous i continuar amb l’espècie.

Segons alguns estudis, en el món hi ha més de 3.000 espècies de mosquits, de les quals a Espanya ronden unes 50. Físicament tots són semblants, però tenen característiques pròpies i hàbitats diferents.

De les espècies que tenim presents, el mosquit tigre és el que ens fa més por, ja que la seva picada provoca molèstia i fa que tant picor com inflor sigui persistent.

Des del 2004 es va instal·lar al Baix Llobregat i en pocs anys van invadir la ciutat de Barcelona i rodalies. Actualment, segueix en expansió per Catalunya i altres zones de la Península Ibèrica, però de forma controlada gràcies al Servei de Control de mosquits i l’acció dels agents comarcals.

La calor i la humitat són una combinació perfecta perquè ens piquin! Suprimir tot tipus de contenidors d’aigua de les nostres llars (pots, desaigües, petites cisternes, plats, cendrers) és un punt de partida important per evitar el creixement de les larves i així la reproducció de mosquits.

Us deixem uns consells pràctics per prevenir picadures de mosquits:

 • Al vespre pantalons fins als turmells.
 • Sacsejar la roba del llit abans de dormir.
 • L’ús de xarxa per al llit: els manté allunyats.
 • L’ús del ventilador: els manté a distància.
 • L’ús de mata-mosquits elèctric: són molt eficaços perquè els hi atrau la llum i en apropar-se moren.
 • Escalfadors de tauletes.
 • L’ús de torxes: exclusivament en exteriors.
 • Citronel·la, suc i closques de llimona: l’olor que desprèn els manté allunyats.
 • Polseres repel·lents d’insectes d’ús humà (BLITZ,PARAKITO,RELEC…).

Si això no és suficient, podem complementar-ho amb algun producte especial contra mosquits:

 • DEET: És un repel·lent químic molt eficaç que produeix una desagradable sensació en els terminals sensitius dels insectes i els espanta. Pot ser en format de loció ospray. Com més alta sigui la concentració, més temps protegeix contra els mosquits, sent la protecció màxima de 8 hores. Hem de tenir cura perquè irrita la pell i redueix l’efecte de la crema solar aplicada. Està prohibit en menors de 2 mesos i desaconsellat en menors de 2 anys. En nens de 2-6 anys no s’han d’utilitzar concentracions superiors al 10%.
 • Icaridino PICARIDINA (Bayrepel): És tan efectiu com l’anterior. En canvi, no irrita la pell i té una escassa absorció cutània. Hi ha formulacions amb àloe vera, que millora encara més les propietats cosmètiques i permet formular-lo amb aromes agradables.
 • EUCALIPTUS citriodora: és un destil·lat de l’eucaliptus amb olor agradable, efectiu i de llarga durada. Molt apte per a nens.
 • Productes líquids: són repel·lents químics que s’utilitzen en ambients ventilats i s’apliquen en les zones on acostumen a passejar els mosquits. Cal tenir una sèrie de precaucions, com són l’aplicació amb una distància mínima de 2 metres des del punt on s’està alliberant el producte, no aplicar-los en presència de nens, persones asmàtiques o al·lèrgiques i resguardar aliments, estris de cuina i joguines infantils susceptibles a tacar-se durant l’aplicació.

Si ja sou víctimes de picades, aquí teniu unes recomanacions per pal·liar els seus efectes:

 • Netejar la zona amb aigua i sabó per evitar infeccions
 • Compreses fredes i locions calmants
 • Evitar gratar-se per no inflamar-se
 • Aplicar sobre la picada algun tòpic, com és l’amoníac (after bite)

És molt important consultar amb el seu metge davant una inflamació local, dolor, calor… per distingir la picada de mosquit a un altre insecte i ser correctament tractada. Rentar-se les mans després d’haver aplicat qualsevol producte repel·lent de mosquits i que aquests productes no estiguin a l’abast dels més petits.

Més informació

Una resposta

Deja una respuesta