És probable que alguna vegada hagis experimentat sensació de fred en una dent ja sigui per una càries, per tenir les genives retretes o per qualsevol altre motiu. La hipersensibilitat dental és un dolor breu, de caràcter agut i localitzat que es produeix en una dent concreta o en una zona de la boca quan entra en contacte amb un estímul extern i desapareix en cessar l’estímul.

Per ser més exactes, apareix quan la dentina (part interna de la dent) queda exposada i entra en contacte amb estímuls. Aquests poden ser tèrmics com begudes o aliments molt freds o calents, químics (substàncies àcides o dolces) o tàctils (pressió amb els dits, raspallat de dents).

Símptomes i característiques

 • Dolor intens i localitzat.
 • Respon a una reacció externa.
 • Desapareix quan l’estímul deixa de tenir contacte amb la dent o la zona sensible.

Causes de la sensibilitat dental

 1. Càries: quan una càries travessa l’esmalt i arriba fins a la dentina, sentirem una gran sensibilitat davant els aliments freds, calents o àcids.
  En aquest cas, la solució seria una obturació.
 2. Fractures dentals: igual que en el cas de la càries, quan una dent es trenca, i la fractura arriba a la dentina, apareixerà la sensibilitat dental.
  L’ideal seria tractar aquest problema mitjançant la col·locació d’una corona o funda dental.
 3. Obturacions desgastades: quan una dent que ha tingut càries i s’empasta, amb el temps l’empastament es pot anar desgastant. En aquests casos, la dentina torna a veure’s exposada provocant la sensació de sensibilitat. És aconsellable que l’odontòleg revisi l’obturació antiga per a tornar a realitzar-la.
 4. Retracció gingival: la retracció de genives pot deures a un raspallat agressiu o a una malaltia periodontal (periodontitis). En qualsevol dels casos la retracció deixa exposada l’arrel de la dent, que és molt sensible i habitualment està protegida per la geniva. No obstant això, la solució a la sensibilitat dental provocada per les genives retretes dependrà de cada cas.
  En cas que es deu a un raspallat agressiu, es podrà fer un empelt de geniva.
  Tanmateix, si la causa és una periodontitis, el primer que caldrà fer és posar-se en mans d’un periodoncista perquè faci un tractament periodontal.
 5. Esmalt dental desgastat: l’esmalt dental pot desgastar-se a causa de diversos factors:
  • L’ús d’una pasta molt abrasiva combinat amb un raspallat molt agressiu.
  • L’hàbit d’estrènyer les dents (bruxisme).

Com l’esmalt de les dents no es regenera, serà necessari realitzar una restauració amb composite. En el cas de les persones bruxistes és recomanable una fèrula de descàrrega per a les nits.

 1. Erosió dental per àcids: el consum habitual d’aliments i begudes molt àcides (sucs cítrics, refrescos…) pot provocar l’erosió de la dent o la seva descalcificació, deixant via lliure als túbuls dentaris arribant a provocar sensibilitat dental. S’haurà de reduir el  consum de menjars àcids i s’haurà de valorar el grau d’erosió per a determinar si cal dur a terme algun tipus de restauració.
 2. Després d’una obturació dental: una vegada retirada la càries i fet l’empastament, la dent empastada podrà sofrir una sensibilitat excessiva.
  Això es deu al fet que el material que s’utilitza produeix una petita contracció que provoca una tensió en la dent que es reflecteix en el nervi.
  No obstant això, la hipersensibilitat desapareix amb el pas dels dies.
 3. Després d’un blanquejament dental: els productes que fan servir a l’hora de fer un blanquejament dental poden fer que les dents es tornin sensibles durant un període d’unes dues setmanes. El dolor després d’aquests tractaments desapareix per si mateix, ja que és un efecte passatger.
  Per a pal·liar aquesta sensació, és molt útil l’ús de productes dessensibilitzant com pastes/gels o col·lutoris.
 4. Durant un tractament d’ortodòncia: un tractament d’ortodòncia pot provocar sensibilitat dental a causa de la pressió que exerceix. Per això, es poden sentir unes molèsties generalitzades en les dents i que s’aguditzen durant la masticació. En aquest cas, la sensibilitat dental també desapareix amb el pas dels dies.
 5. Després d’una profilaxi: quan un pacient es realitza una neteja professional pot ser que en els dies següents senti les seves dents sensibles. Això només dura fins que les genives tornen a recuperar l’espai que ocupava la placa bacteriana. De nou, la sensibilitat desapareix per complet durant els primers dies.

Com evitar la sensibilitat en les dents?

 1. Estableix bons hàbits alimentaris. Evita el consum de menjars i begudes àcides que puguin desgastar l’esmalt de les teves dents: sucs de cítrics, refrescos, vi, vinagres…
 2. Evitar mals costums. Evita l’ús d’escuradents de fusta, utilitzar les teves dents com si fossin eines, fumar, beure en excés, etc.
 3. Segueix una rutina d’higiene exhaustiva:
  • A més del raspallat habitual, utilitza el fil dental, ja que t’ajudarà a prevenir problemes de genives i a evitar la seva retracció.
  • Pasta dental i col·lutoris específics per a dents sensibles.
  • No et raspallis de manera agressiva.
  • Utilitza un raspall de dents suau, especial per a la sensibilitat dental.
  • Utilitza productes dentals amb fluor per a reforçar l’esmalt.

És molt probable que puguis determinar la causa de la sensibilitat dental i trobar la seva solució acudint a una revisió dental per tal d’evitar aquest dolor tan desagradable i alhora familiar que tots hem experimentat alguna vegada.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta