Durant l’embaràs, l’hormona relaxina augmenta estimulant la laxitud de tots els lligaments per provocar canvis en el cos de la dona, amb la finalitat de poder donar a llum. Aquests canvis poden causar dolor a la zona lumbopèlvica.
Hi ha una gran controvèrsia respecte al dolor ciàtic, ja que hi ha tres estructures que tenen una gran relació anatòmica. Elles són:
- Nervi ciàtic: pot quedar atrapat en tot el seu recorregut.
- Articulació sacroilíaca: pot tenir una disfunció.
- Múscul piramidal: pot tenir activat els punts gallet, estar escurçada o espàstica.
Les causes del dolor ciàtic es deuen a l’afectació de l’arrel nerviosa o per compressió del nervi en tot el seu recorregut. Sovint els pacients es poden confondre, però cada dolor té les seves característiques.
Els osteòpates, davant d’un cas de ciàtica en l’embaràs, ens plantegem diverses hipòtesis clíniques, ja que hi ha moltes estructures implicades i cada cas clínic és únic:
- El nervi ciàtic està atrapat per l’activació del punt gallet del piramidal.
- El punt gallet està activat per la disfunció de la sacroilíaca i pot donar dolor referit.
- El centre de gravetat anterior de la dona embarassada, comprimeix l’arrel nerviosa i desencadena radiculopatia del nervi ciàtic.
- L’embarassada no té to muscular i li provoca un major augment de la inestabilitat articular.
- La congestió de l’abdomen no deixa espai al bebè i l’úter comprimeix l’arrel nerviosa del plexe.
La dona embarassada té a les seves mans tenir una vida saludable, mantenint activa amb una bona higiene postural, realitzant activitat física i tractant-se amb un osteòpata per millorar les disfuncions.
Existeixen diferents tractaments per alleujar la simptomatologia ciàtica. En concret, el tractament d’osteopatia i de fisioteràpia ajuda a disminuir els símptomes perquè treballa les disfuncions que té en particular cada embarassada.
No hi ha cap resposta