M’agradaria recomanar a totes les dones que es plantegen ser mares que tinguin cura amb antelació. Abans de posar-se a buscar el nadó, és important preparar el cos.

Com es pot preparar?

 • Menjant bé.
 • Disminuint la ingesta de tòxics (alcohol i tabac).
 • Realitzant exercici físic.
 • Visitant a un fisioterapeuta / osteopatia per treure bloquejos estructurals de tot el cos, i en concret els de la pelvis. Valorar que els teixits estiguin lliures en tota la seva amplitud de moviment per poder donar una bona benvinguda a l’embrió.

ELS PRIMERS CANVIS

El cos de la dona serà la casa del futur nadó durant 9 mesos. El nadó s’alimenta de la mare per poder créixer i fer-se fort per sortir al món. Per això és imprescindible que la mare estigui en la millor condició física, tant de la part visible com de la invisible abans de concebre-ho. Al llarg de l’embaràs, la dona pateix canvis:

 • A nivell hormonal.
 • A nivell emocional.
 • A nivell estructural: imprescindible sobretot a la fi de l’embaràs i durant el part.
 • A nivell visceral: el nadó va buscant el seu espai dins de l’úter provocant que els òrgans de la mare es vegin cada vegada amb menys espai i hagin de buscar un nou espai.
 • A nivell postural, per l’augment del pes de l’abdomen i la interiorització de la gravetat.

Per sort tots aquests canvis són de manera molt progressiva i pots prevenir moltes molèsties si les futures mares es cuiden i van adquirint consciència corporal.

Des de l’inici hi ha canvis a nivell hormonal i a nivell visceral que un mateix no arriba a controlar, ni a percebre, però sí que es poden afavorir o desfavorir a través de l’alimentació, la higiene postural, l’exercici físic, la qualitat de vida, l’estil de vida, entre altres.

COMENCEN ELS DUBTES I INTERROGATORIS

En el primer trimestre, la dona sol estar molt contenta, però alhora més intranquil·la per diverses raons:

 • M’hauré quedat embarassada? És només un simple retard del cicle menstrual o realment ho estic? Estic obsessionada i per això no em baixa la regla? Tinc símptomes que em baixarà la regla, però no baixa…. I finalment decideixes fer-te un test! Quina bogeria la que et ve a sobre, però que emoció.
 • Tot anirà bé? I si pateixo un avortament? Diuen que les primeres setmanes són les més crítiques, deixo de fer les meves rutines, no vull que li passi res al nadó… Els estudis diuen que durant el primer trimestre el 15% dels embarassos poden acabar en avortament. I personalment afegeixo: si per por a patir un avortament, deixo de vincular-me amb el nadó o deixo de fer una vida normal, no pot ser que això no ajudi a desenvolupar-se el nadó? i/o no pot ser que això dificulti el vincle amb el nadó?
 • I ara que he de fer? He d’agafar visita al gine/llevadora? Ho vull dir a tothom, però i si el test és erroni? Potser millor esperar a la visita del gine o llevadora i que em diguin que tot està bé.
 • Puc anar al fisio/osteòpata? La recomanació és que vagis a un fisio/osteòpata especialitzat en embarassades i que l’informis que estàs embarassada, encara que siguin de molt poques setmanes. Et poden tractar sense cap problema, el professional ja sabrà que és el que pot i no pot fer. Et pot ajudar amb els canvis estructurals, ajudar-te a donar espai al teu bebè, ensenyar-exercicis terapèutics, disminuir el dolor, preparar-te pel gran dia …
 • Estic esgotada, tinc nàusees, de vegades molèsties abdominals… Vull dormir tot el dia, no puc menjar tot el que m’agradaria… i a sobre no ho puc dir.
 • Em fa mal l’esquena/pelvis i el meu nadó no pesa res… i si ja estic així, com estaré a la fi de l’embaràs?

LA IMPORTÀNCIA DE L’EXERCICI FÍSIC

Moltes vegades les dones embarassades baixen el ritme pel cansament. És molt important tenir present que el cos està creant una nova vida i necessita molta energia. L’embrió està demandant, però no és raó per la qual has de deixar de moure’t i fer exercici. No estàs malalta, està embarassada! Un estat natural de la vida de la dona.

S’ha de mirar quin esport/exercici feia abans de quedar-me embarassada i llavors plantejar-se com es vol seguir movent. Hi ha classes específiques per a embarassades, però això no vol dir que hagi de deixar de fer el que feia abans. Per exemple, si mai he corregut, no et posaràs a córrer; però si solia nedar, anar al gimnàs o fer ioga pots continuar perfectament. L’important és escoltar el cos i no oblidar-se de tenir cura de la casa del futur nadó. Tan important és el descans com l’activitat. Recorda: EL MOVIMENT ÉS VIDA.

LA VISITA AL FISIO/OSTEÒPATA

Com et pot ajudar una fisio / osteòpata especialitzat en obstetrícia?

 • Pauta d’exercicis terapèutics.
 • Teràpia manual passiva en llitera.
 • Teràpia manual passiva per al dolor.
 • Higiene postural.
 • Preparació del cos durant tot l’embaràs .
 • Preparació al part: postures de part, massatge perineal, respiració…
 • Empoderament com a dona i mamífera per donar a llum.

Arribar a la setmana 12 significa fer la primera ECO. Allà podràs veure al teu nadó: cap, mans, peus, fins i tot se li veu el nas. Com pot ser que una cosa tan petita ja tingui tantes coses? EL MISTERI DE LA VIDA.

Finalment, si estàs embarassada et recomano que busquis un equip sanitari (ginecòleg, matrona, fisioterapeutes, osteòpates …) que et doni confiança, et sentis lliure per preguntar el que calgui i t’empoderin en tots els àmbits per al gran dia.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta