1. “Les dents de llet no són importants perquè cauen”

Tot i que les dents de llet cauen, els queixals no ho fan fins als 10 anys! Durant aquest període han d’estar sanes per poder mastegar bé i mantenir l’espai per a les dents permanents. La càries a les dents de llet pot afectar la dent que s’està formant i augmenta la possibilitat de tenir càries a l’edat adulta, la qual cosa pot provocar la necessitat de fer empastaments i tractaments dentals invasius, dolorosos i cars. Si vols que el teu fill/a tingui una bona dentadura tota la vida, has de tenir cura de les dents de llet!

2. “Té càries perquè ho ha heretat de mi”

La càries és una malaltia bacteriana que no s’hereta. El que sí que s’hereten són els hàbits d’higiene bucal, d’alimentació, l’anatomia dental i algunes característiques salivals. Per això és important influir sobre els hàbits, com ara el raspallat de dents diari i una dieta sense sucres refinats (sucs industrials, pa de motlle, galetes, etc.).

3. “És millor netejar-li el xumet amb la meva saliva”

Netejar el xumet del nadó amb la saliva de l’adult és perjudicial per a la boca del nen/a. Els bacteris que causen les càries es transmeten quan compartim la saliva. No “netegis” el xumet amb la teva boca, no comparteixis culleres ni gots, ni li facis petons a la boca per evitar la càries!

4. “Les dents de llet es netegen a partir dels 2 anys”

La boca és la porta d’entrada de la majoria de bacteris i les dents són receptacles perfectes de microorganismes, especialment en les etapes que els nadons s’ho posen tot a la boca. Hi ha moltíssims menors de 2 anys amb càries! Per això, de la mateixa manera que procurem que el culet del nadó estigui sempre net, és importantíssim procurar que la seva boqueta també ho estigui. El raspallat dental és la principal eina per combatre la càries.

5. “No passa res si tasta una mica de xocolata o gelat”

S’ha comprovat que la introducció precoç de sucres (abans dels 18 mesos) augmenta la predisposició a menjar dolços durant la resta de la vida. Si vols que el teu fill/a prefereixi el salat abans que el dolç i tingui una boca sana, endarrereix al màxim la introducció de sucres.

6. “El fluor és perjudicial per a les seves dents”

El fluor és el principal anticàries que hi ha avui dia. Quan el petit/a ja ha après a escopir, no hi ha risc de “fluorosi” (excés de fluor per ingesta). Per això cal que raspallis les dents amb una pasta de 1000 ppm de fluor en quantitat “pèsol” per reforçar l’esmalt. El raspallat amb una pasta fluorada en petites quantitats, és el millor hàbit anticàries!

7. “És millor que el nadó s’adormi mentre li dono el pit o prenent el biberó”

Durant els primers 6 mesos de vida es considera normal, no obstant això, quan ja han sortit les dents (especialment les incisives superiors) i s’hi introdueixen aliments, el nadó hauria de dormir amb la boca neta (com fem els adults). La nit és el moment preferit dels bacteris per atacar. Per això, suggerim esperar uns minuts abans que el teu fill/a s’adormi perquè tinguis temps de raspallar-li les dents. Que el teu fill/a vagi a dormir amb la boca neta gairebé et garanteix que no tindrà càries els primers anys de vida.

8. “El xumet no afecta la boca fins als 3 anys”

S’ha comprovat que la majoria de nens que fan servir el xumet quan tenen més de dos anys tenen efectes dentals i maxil·lars irreversibles i probablement necessitaran aparells per corregir-los. Per afavorir una bona posició dental, treu-li el xumet abans que faci dos anys. Com més temps passi, més difícil serà treure-l’hi!

9. “El biberó del matí, que el prengui fins que vulgui”

De la mateixa manera que passa amb el xumet, deixar a temps el biberó afavoreix la bona posició de la llengua i una correcta posició per mastegar. Canvia el biberó per un got quan faci dos anys. És probable que prengui menys quantitat de llet amb el canvi; consulta amb el pediatre l’alimentació que li pots oferir perquè prengui el calci necessari.

10. “La primera visita al dentista, quan li surtin les dents noves”

Aquesta premissa era vàlida fa 30 anys, però ara s’aposta per una odontologia basada en la prevenció. L’odontologia moderna té com a equació: 1 + 1 = 0. Així doncs una primera visita quan l’infant té un any, equival a zero càries. El dia del seu primer aniversari (o com a molt tard quan li surtin els queixals) regala-li una visita a l’odontopediatra!

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta