Avui us deixem un seguit d’hàbits saludables per a una òptima salut oral infantil:
- Netejar la boca del teu nadó d’ençà que surti la primera dent de llet, dos cops al dia.
- Si el teu fill encara no sap escopir, raspalla-li amb aigua. Una vegada que hagi après a escopir (cap als 3 anys) és importantíssim que utilitzis una pasta amb 1000 ppm de fluor (o més) en una quantitat com un pèsol.
- Des què els queixals “s’ajunten” (cap als 3-4 anys) hauràs de passar el fil dental entre les dents, per evitar la càries entre les dentetes. Pots utilitzar “flossers” (posicionadors de fil) per a facilitar aquesta feina.
- Tu ets el/la responsable de raspallar-li les dents fins que tingui prou habilitat per fer-ho tot sol/a (cap als 8 anys), especialment a la nit. Després d’aquesta edat, recomanem supervisar el raspallat nocturn.
- Limita el consum de sucres, deixant-ho només pel cap de setmana (galetes, xocolatades, sucs de bric, iogurt líquid, pa de motlle, cereals ensucrats, llaminadures…) Intenta netejar-li la boca immediatament després.
Desaconsellem especialment:
- Que el teu fill/a vagi a dormir amb la boca bruta un cop li hagin sortit les dents. Una mala higiene bucal és el factor més decisiu per a l’aparició de càries i malalties a les genives.
- Que comparteixis amb el teu fill/a culleres, que li facis petons a la boca o que netegis el xumet amb la teva saliva, perquè afavoreix el contagi de bacteris.
- Que el teu fill/a s’adormi mentre menja, quan ja té més d’un any. Durant la nit, el flux de saliva és gairebé nul i per això la llet i el menjar a la boca són l’aliment perfecte pels bacteris.
- Que continuï amb el biberó després de l’any de vida i amb el xumet després dels dos anys, ja que provoca una mala posició dental.
Actualment es coneixen les maneres d’evitar la càries i la malaltia de les genives. És important portar el teu fill/a al dentista per prevenir, no per curar, abans dels 2 anys.
No hi ha cap resposta