Durant els primers tres mesos el nadó comença a tenir un control sobre els seus moviments, especialment en el cap, manifesta interès per tot el que és nou i comença a utilitzar les seves mans per intentar agafar objectes que siguin del seu interès per explorar-los.

Al principi el rol dels pares pot resultar frustrant, però no hem d’oblidar el que més necessita el nadó en els seus primers dies: calor i amor.

Primer mes

En les seves primeres setmanes comença a reconèixer l’ambient i a comunicar-se amb qui el cuida. S’observarà que controla més el moviment dels seus ulls i arriba a fixar la seva mirada. També pot ser capaç de respondre a determinades ordres, està més actiu i demostra els seus estats d’ànim, cosa que ens permetrà observar el seu temperament.

El plor és l’única forma de llenguatge per comunicar-se amb l’entorn. Aquest expressa tots els seus sentiments: si té gana, si està brut, si té còlics, si té son o simplement perquè se sent sol. Al principi les seves reaccions són totes instintives i governades per reflexes, podem començar a estimular-lo delicadament despertant la seva sensibilitat.

El moment més oportú és quan se li dóna el pit, ja que tots els seus sentits estan estimulats: vista, gust, olfacte i tacte. També li agrada que el parlin, que el cantin, que el mostrin alguna joguina, quan es troba tranquil·lament. Durant el primer mes es pot veure el seu primer somriure. 

Segon mes

Arriba a dormir unes set hores seguides. Els nadons no coneixen la diferència entre el dia i la nit, pel que tendeixen a dormir més en les hores diürnes que nocturnes.

Per solucionar-ho, simplement intenta que no dormi més de quatre hores seguides durant el dia, despertant-lo suaument. D’aquesta manera podràs canviar-li el ritme perquè a la nit aconsegueixi un somni més prolongat.

Coordina més els sentits en sentir soroll, quan el criden… i també és capaç de fer sorollets com a resposta a estímuls auditius.

Tercer mes

Es va desenvolupant la seva personalitat gràcies al seu ambient familiar i característiques hereditàries del seu temperament. Pot mantenir el seu cap dret durant més temps i coordina més la succió i la vista, provant amb la boca tot allò que tingui a mà. Els seus moviments a poc a poc són més suaus i precisos.

El nadó necessita més la companyia de les persones perquè s’estimularà i aprendrà noves formes de comunicació amb el seu entorn: plor, moviment dels ulls, veu, ganyotes… És per això, que l’etapa neonatal és clau per al bon desenvolupament del nadó.

Més informació

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta