L’envelliment de la pell és un procés dinàmic per diversos factors: genètics, hormonals i ambientals (fotoenvelliment). D’aquests últims ens podem protegir, però a causa del deteriorament de la capa d’ozó, ha augmentat la seva radiació solar. Ara més que mai hem de tenir cura de la nostra pell.

A continuació, us detallem uns consells per gaudir del sol de forma saludable:

Com ens podem protegir del sol?

Els dies previs a prendre el sol va bé posar-se crema hidratant a la cara i el cos. Cal posar-nos la crema una mitja hora abans a l’exposició i tornar-nos-la a posar després de cada bany i cada dues hores.

És aconsellable evitar l’exposició al sol a les hores de màxima intensitat; de 12 a 16 hores, per tal d’evitar cremades. Els núvols filtren part dels raigs UV, però no tots, per tant també hi ha risc de cremades els dies ennuvolats.

És per això que s’aconsella prendre el sol durant les hores en què el sol és més suau: abans de les 12 del migdia i després de les 5 de la tarda. Començant el bronzejat de forma lenta i progressiva. Tenint en compte que els més petits de la casa no tenen la pell preparada per defensar-se de les radiacions UV i per tant es recomana no exposar-los directament al sol.

Cal aplicar una capa generosa de crema amb factor de protecció solar (FPS) alt i resistent a l’aigua. La seva aplicació ha de ser per tot el cos amb especial cura de les zones més sensibles: orelles, nas, llavis, parpelles i peus.

Una altra manera d’hidratar-nos és bevent molta aigua, mentre ens exposem al sol i després. Així, mantindrem la pell jove i retardarem l’envelliment cutani.

Com el sol es reflecteix a la sorra, l’aigua, la neu o l’herba, cal protegir-nos també amb roba, gorres, ulleres i para-sols. Les robes fosques filtren més els raigs UV i com més gruixuda sigui la roba, més protegeix. Les gorres i els barrets d’ala ampla són una excel·lent solució per protegir el cap i la cara.

Les ulleres de sol són una eina molt útil per protegir els nostres ulls de l’excés de radiació. Però és molt important que tinguin filtres de protecció per a raigs ultraviolats i s’adaptin a la persona i a cada situació climàtica.

Destaquem que les colònies i perfums poden ocasionar taques irreversibles a la pell quan es pren el sol. És aconsellable prendre el sol sense maquillatge i sense perfum.

Les cremes per a després del sol són molt importants perquè, entre d’altres, reparen els danys causats pel sol, alleugen possibles inflamacions superficials, allarguen el bronzejat i col·laboren contra l’envelliment precoç de la pell gràcies a la vitamina E.

Quin és el Factor de Protecció Solar més adequat?

El FPS va en funció del tipus de pell. Per exemple: FPS mínim de 30 per a pells sensibles o molt sensibles al sol (cabells pèl-roigs o rossos, ulls blau-verd, els costa bronzejar-se, es cremen sovint o ràpid). També és aconsellable per a tots els tipus de pell per sota dels 3 anys.

FPS mínim de 15 per a pells menys sensibles a les cremades solars (cabells castany-negre, ulls foscos, es bronzegen amb facilitat, normalment no es cremen) en persones de més de 3 anys.

Recordem que les cremes caduquen i no és aconsellable utilitzar les de la temporada passada, ja que perden les propietats de protecció.

* Si pateixes alguna malaltia de la pell, pregunta al teu metge/sa si et convé prendre el sol i si estàs embarassada, t’hauràs de protegir més per evitar l’aparició de taques fosques a la cara.

 

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta