El pas dels anys, els canvis hormonals (menopausa), l’alimentació i els factors externs, modifiquen l’aspecte de la pell. L’epidermis perd una part del seu gruix i la melanina es concentra provocant que les taques surtin a la superfície i siguin visibles.

La radiació solar és la primera causa d’envelliment a la pell: arrugues, línies d’expressió, pèrdua de lluminositat, hiperpigmentació, taques… Amb l’exposició a llargues estones de sol, pot aparèixer un dels problemes més freqüents i que ocasiona més consultes dermatològiques: les taques cutànies. Apareixen sobretot a les zones del cos més exposades: cara, mans, escot i espatlla.

Tot i que hi ha diferents causes que fan aparèixer taques a la pell, com l’edat, els antecedents familiars i raons hormonals, és l’acumulació de radiació solar la causa principal.

Com prevenir les taques

No sempre es pot, però podem ajudar perquè surtin amb menys intensitat i quantitat:

  • Sempre que ens exposem al sol ho hem de fer amb un factor de protecció solar alt, i intentar que l’exposició no sigui gaire llarga i evitar les hores de sol més intenses.
  • Evitar medicaments fotosensibles quan prenem el sol, antibiòtics, antiinflamatoris, medicaments amb vitamina A, alguns antidepressius… També cal tenir en compte que la presa d’anticonceptius afavoreix la formació dels cloasmes.
  • Evitar cosmètics que sensibilitzin la pell quan prenem el sol.

Quins són els tractaments més adequats?

Els tractaments per les taques són dels menys agraïts que hi ha, sobretot quan es tracta de taques internes provocades per desajustos hormonals o patologies orgàniques. Resulta molt difícil proposar un tractament que sigui definitiu, i inclús si s’aconsegueix eliminar les taques existents, en poden sortir de noves, ja que la radiació solar s’acumula a la pell, i el sol que hem pres de joves ens passa factura quan som més grans.

Per això, el que recomanem és que la prevenció és fonamental per evitar aquests processos d’hiperpigmentació de la pell. No exposar-se en excés al sol i fer servir protecció solar són els millors aliats per evitar les taques a la pell.

A les dones joves en edat fèrtil, poden aparèixer un tipus de taques anomenades Melasma i Cloasma, que són d’etiologia hormonal. S’incrementen amb l’exposició solar. Aquest tipus de taques no responen bé als tractaments amb làser perquè les tractem amb peelings despigmentants progressius amb què aconseguim controlar-les i minimitzar-les. En tots els casos es requereix una bona protecció solar.

Quan apareixen les taques, el primer pas serà fer servir cremes despigmentants a la nit, que fan aclarir les taques, i contribueixen que no en surtin de noves i donen lluminositat a la pell. Tanmateix, contenen productes irritants i per això, a domicili s’han d’aplicar a concentracions molt baixes i, el que és més important, en combinació amb tractaments mèdics:

  • Llum Intensa Polsada (IPL): Es fa servir per estimular la producció natural de col·lagen, disminuir i eliminar taques a la pell, tant les de naixement com les hormonals, per envelliment, pel sol o per acne. La Llum polsada consisteix a utilitzar una font de llum per a tractar taques, petites venes superficials, rosàcia, cuperosi i rejoveniment en general. Aporta lluminositat i homogeneïtat al to de pell. A més, en millorar la formació de col·lagen, millora la textura de la pell tractada. No cal anestèsia. La durada de la sessió dependrà de la zona a tractar. El nombre de sessions dependrà de la patologia, solen ser de mitjana dues o tres. Després del tractament de les taques, s’observa coloració fosca de la zona tractada i una mínima descamació els dies successius. El tractament làser de taques no serveix per a pells fosques de fototips alts o bronzejades.
  • Peelings: Eliminen cèl·lules mortes i impureses dipositades a la superfície de la pell. Es realitza a la consulta amb àcids específics que ajuden a despigmentar la pell. Es pot arribar a diferents profunditats segons el tipus de peeling i la forma d’aplicació. No cal anestèsia. La sessió dura entre 15 i 20 minuts. Calen de 2 a 4 sessions, segons el peeling. Vermellor inicial i descamació a partir del segon o tercer dia que es recupera al cinquè o setè dia, segons el peeling. Es requereix protecció solar important.
  • Biorevitalització: La biorevitalizació consisteix en la millora de la pell mitjançant la microinjecció de productes que milloren la hidratació, nutrició i composició de la nostra pell. Si s’aplica a la cara, es necessita anestèsia tòpica prèvia, la corporal no requereix anestèsia. La sessió dura 15 minuts aproximadament. El nombre de sessions és de dos o tres inicials i després cada 4 o 6 mesos. Si és corporal, es recomanen de 8 a 10 sessions, una setmanal. Pot produir-se algun hematoma per les punxades. No es recomana fer esport el mateix dia. Incorporació immediata a les activitats diàries quotidianes. És convenient preparar-se abans de prendre el sol, fer un tractament de biorevitalització n’ajudarà a tenir la pell preparada i hidratada.

A la Clínica us aconsellem el tractament mèdic més adequat a les vostres necessitats. És important diagnosticar el tipus de taca, ja que d’això dependrà el tractament que li donem, sigui amb làser o amb peelings.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta