Davant del volant hem d’estar sempre segurs i protegits, tant si són viatges curts com llargs. Amb el Nadal augmenten els desplaçaments amb família i per tant augmenta el trànsit i el risc de patir accidents. Els sistemes de retenció infantil, en cada una de les seves modalitats (cabàs, cadireta amb arnès, elevador o alçador) són la millor protecció que podem oferir els nostres fills quan viatgen amb cotxe.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ens indica que l’ús correcte de retencions redueix un 75% les morts i un 90% les lesions. Per tant, l’ús i col·locació correcta de la cadireta, és la millor garantia de protecció. Els menors de 12 anys o d’alçada menor a 135 centímetres han d’utilitzar obligatòriament una de les modalitats de retenció.

Totes han d’estar homologades i adaptades al pes i alçada del nen. Per això, cal buscar si té etiqueta E, doncs ens garanteix que reuneix tots els requisits de seguretat establerts en la normativa europea, per a quin vehicle és vàlida i quin nen pot utilitzar-la.

Per tal d’escollir correctament el sistema de retenció, us deixem unes instruccions:

  • Escull el model adequat al pes, l’alçada i l’edat del nen.
  • Les cintes han d’ajustar-se al cos del nen.
  • Informa’t bé del sistema d’instal·lació de cada model i segueix les instruccions de muntatge (guardeu el manual d’instruccions).
  • Comprova de forma regular que la cadireta està ben ajustada en el seient del cotxe.
  • Llocs del cotxe més segurs: seient central posterior (millor ubicació, ja que és el més segur en una col·lisió frontal o lateral), lateral i davanter. Si el nen el col·loquem al seient davanter, desactivar l’airbag.
  • Anar en sentit contrari de la marxa permet una major protecció del cap, coll i columna del nen. Si és possible, col·locar el nen en sentit contrari a la direcció del cotxe el màxim temps possible (mentre la seva alçada ho permeti).

Els majors de 12 anys poden utilitzar directament el cinturó de seguretat del mateix cotxe. Aquest ha de passar per sobre la clavícula i sobre l’espatlla sense tocar el coll, i la banda ventral, el més avall possible sobre els malucs i cuixes, mai a l’estómac.

Si la banda de l’espatlla toca el coll o passa per sota del mentó, el nen ha de seguir utilitzant un coixí. Encara que és recomanable que fins a 150 cm d’alçada utilitzin sistemes de retenció infantil homologats. Bon viatge!

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta