L’Organització Mundial de la Salut (OMS) a banda de gestionar polítiques de prevenció, promoció i intervenció en salut a escala mundial, organitza i realitza diverses campanyes de salut. Com cada any, el 31 de maig és el dia Mundial sense tabac. La campanya té el propòsit de fomentar l’abstinència del consum del tabac durant 24 hores. Un dia sense fum per conscienciar a les persones fumadores dels riscos per a la salut, de forma activa i passiva.

“Segons els estudis l’epidèmia mundial, el tabac mata cada any a gairebé 6 milions de persones, de les quals més de 600.000 són no fumadors que moren per haver respirat fum passivament”.

Actualment, la normativa del tabac només contempla els límits de nicotina, quitrà i monòxid de carboni. Però segons diverses investigacions, s’han detectat milers de substàncies químiques, de les quals moltes d’elles poden ser cancerígenes per l’ésser humà.

Saps el que fumes?

A continuació, s’anomenen algunes de les substàncies que contenen els cigarrets i els seus efectes nocius:

  • Nicotina: és la substància química que provoca l’addicció al tabac. Segons alguns estudis pot crear tanta dependència com la cocaïna. S’utilitza en molts casos com a insecticida i herbicida.
  • Quitrà: és una de les principals causes del càncer, ja que la substància es diposita directament als pulmons. S’utilitza sobretot en la construcció de paviments de carretera.
  • Monòxid de carboni: és el més perjudicial, sobretot per a les dones embarassades, ja que limita la capacitat d’oxigen. El trobem als tubs d’escapament de motors de combustió interna.
  • Arsènic: és un element químic tòxic. Indueix principalment al càncer de pell, de pulmó i de bufeta urinària. S’utilitza com a compost del verí per a rates.
  • Benzopirè: és un hidrocarbur potencialment carcinogen. Es crea en la combustió del tabac o del paper dels cigarrets.
  • Amoníac: és un compost químic utilitzat com a component de productes de neteja i per la fabricació d’adobs. Respirar concentracions baixes pot causar tos i irritació de nas i gola.
  • Acetona: és un compost químic utilitzat com a dissolvent i fabricació d’adobs. Respirar concentracions baixes també pot causar tos i irritació de nas i gola.
  • Butà: és un hidrocarbur utilitzat com a combustible, sobretot d’ús domèstic.
  • Metà: és un hidrocarbur utilitzat com a combustible, especialment per a coets espacials.
  • Cadmi: és un metall tòxic. Una vegada absorbit afecta en els ronyons, fetge i òrgans reproductors. S’utilitza sobretot en la fabricació de bateries.
  • Àcid cianhídric: és un verí letal que atura la respiració cel·lular. S’utilitzava en les càmeres de gas.
  • Acroleïna: és un irritant de les vies respiratòries. Es va fer servir com arma química durant la Primera Guerra Mundial.
  • Naftalina: es crea encenent el cigarret. S’utilitza per espantar les arnes.
  • Mercuri: és un metall perjudicial per inhalació. Irrita la pell, ulls i vies respiratòries. Utilitzat per la fabricació de termòmetres.

Quins beneficis ens aporta deixar de fumar?

Si es deixa de fumar, disminueix el risc de càncer i d’infart, es detenen les lesions pulmonars, els problemes circulatoris, les malalties de les genives i l’envelliment prematur de la pell. Per tant, millorarà la qualitat de vida, la teva salut i la salut dels que t’envolten. A més, estalviaràs molts diners!

El tabac és la principal causa prevenible de defunció en el món! Pren consciència! Deixar de fumar és possible! Els professionals sanitaris del teu centre de salut et poden ajudar.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta