La ingesta d’aliments, repartits en diferents àpats, és fonamental per aconseguir l’energia necessària. Si se segueix una alimentació completa i equilibrada mantindrem la salut i previndrem malalties en qualsevol de les etapes de la vida: infantil, juvenil i adulta.

A continuació, us deixem unes normes generals sobre nutrició per les famílies i/o educadors:

  • Fer cada dia 3 àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i un o dos petits (mig matí i berenar). En aquests últims és millor menjar una fruita fresca o un entrepà que un suc envasat o brioixeria industrial.
  • No saltar-ne mai l’esmorzar: llet, cereals (pa) i fruita (una peça sencera o suc natural). Millora el rendiment físic i intel·lectual i evita l’obesitat.
  • El sopar lleuger i no massa tard. Mínim una hora entre finalitzar àpat i anar al llit.
  • No picar entre hores.
  • Acostumar a fer els àpats en família o amb altres nens, evitant la televisió i en un ambient relaxat que afavoreixi el diàleg.
  • Els àpats de tota la família han de ser iguals. Si els infants comencen aviat a menjar de tot, s’hi acostumen per sempre.
  • Portar els plats servits a la taula sense ser obligatori acabar-s’ho. La insistència no dóna bons resultats, produeix tensió i crea un mal ambient durant el menjar.
  • L’aigua és l’única beguda necessària i més sana que qualsevol refresc, suc o batut.
  • Aprofitar el matí i el berenar per introduir una ració de làctics i/o fruita.
  • L’estructura de dinar i sopar ha d’incloure un plat d’hidrats de carboni, una verdura crua o cuita i una fruita o postres làctics.

Les fruites i hortalisses són importants fonts de vitamines. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana 5 racions al dia de fruites, verdures i hortalisses, atès que s’associa amb un menor risc de malalties cròniques. Ideal, en la nostra dieta mediterrània que consisteix a menjar molts vegetals (fruites, verdures, hortalisses, llegums), cereals (pa, pasta, arròs) i més carn blanca i peix que carn vermella.

És preferible cuinar els aliments bullits, al vapor, al forn o bé a la planxa que no pas fregits, empanats i arrebossats. Sempre amb oli d’oliva i poca sal. Eviteu el menjar precuinat, i mengeu amb moderació els dolços i aperitius, ja que aporten molts greixos i sal.

Els infants aprenen a menjar imitant les persones grans. Per això és important menjar a poc a poc, asseguts a taula i en família, mostrant una actitud calmada i educada. I si és possible sense televisió, perquè l’infant mal menjador es distreu i no menja; i el que menja molt, ho fa sense adonar-se de la quantitat que ingereix.

Deixeu que el vostre fill decideixi quant vol menjar. Feu-li confiança: és millor oferir, que obligar. Els infants mengen la quantitat que necessita el seu cos, no la que nosaltres volem. Una de les pautes per evitar l’obesitat infantil consisteix a adaptar la grandària de les racions a l’edat dels nens i les seves característiques individuals.

També, la quantitat d’aliment dependrà de l’activitat que porta la persona. Les persones grans i que fan poca activitat han de menjar menys que les joves i que treballen molt. Amb una alimentació sana i equilibrada, combinada amb exercici diari (caminar, passejar, treure el gos, pujar les escales…) ens mantindrem sans i forts.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta