Abans de res, caldria tenir clar que el tractament d’una peça dental amb endodòncia (treure nervi) és el procés de salvació d’aquesta i l’últim recurs que es pot fer per mantenir-la en boca.

Si cal fer funda o no, depèn de l’estat inicial de la dent i del tipus de lesió que tingui. Donat el cas que la dent sigui susceptible de ser tractada amb aquest procediment, hi ha la possibilitat de protegir-la amb una funda o corona i dins de les següents condicions:

  • Quan la dent a tractar estigui molt soscavada, sigui per càries o per fractura. S’ha de fer una restauració amb materials específics i així proporcionar major retenció. Un exemple són els pins de fibra de vidre, els quals reforcen la dent per després realitzar una funda que doni més funcionalitat i protecció a les arrels que hagin estat tractades amb l’endodòncia.
  • Quan la dent sigui pilar d’un pont, prèvia endodòncia, també es farà funda.
  • NO sempre és necessari fer-la, depenent de l’estat de la dent en finalitzar l’endodòncia. En aquest cas es pot fer una restauració amb els composites (empastaments) adequats, sempre buscant un segellat adequat per evitar una fractura posterior.
  • En general, NO es recomana fer funda a pacients menors de 18 anys, fent restauració definitiva amb composites.

Consells generals

  • Cal tenir molt de compte en mossegar aliments durs per evitar fractures.
  • Fer un control radiogràfic sis mesos després de finalitzar el tractament.
  • Mantenir una higiene bucal adequada: raspallar tres cops al dia, fer servir fil dental i esbandida bucal.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta