Els zoòlegs diuen que les mosques són ubiqüistes perquè es troben a tot el món. Són un tipus d’insecte que s’adapta a tots els climes i altituds, i per tant sempre les tindrem molestant-nos, tant si fa fred com calor, tant en les altes muntanyes com a nivell del mar…

Amb les altes temperatures, però, incrementa la seva aparició i estan més insuportables pel fet que la calor afavoreix la seva reproducció i estan més susceptibles. Segons els estudis, hi ha més de 100.000 espècies de mosques al món, amb una mida entre el mig mil·límetre fins als sis centímetres de llarg!

La seva presència és molt important perquè gairebé formen part de tots els ecosistemes i són de gran ajuda per alguns controls biològics, però cal tenir-ne en compte les conseqüències en el medi ambient i sobretot l’impacte en la societat humana. Les mosques poden alimentar-se de plantes, nèctar de fruites… però el seu principal banquet està format per residus d’altres organismes, cadàvers, excrements, deixalles i escombraries.

Atès que la matèria en descomposició les atrau, què produeixen les mosques quan es paren sobre un aliment? Quan es paren i freguen contínuament les potes és perquè estan olorant el menjar i, com que no poden ingerir aliments sòlids, vomiten sobre aquests per estovar-los, i deixar-hi uns quants amics, els gèrmens!

La mosca xucla amb la llengua i llepa amb el llavi, al contrari que nosaltres, absorbint tot el que trepitgen! Al mateix temps, ens poden deixar alguns excrements i en acabar… Ens toca menjar a nosaltres!

Aquests petits insectes, als que sovint no fem cas, poden transmetre malalties infeccioses com la disenteria, el còlera, tifus, paludisme, la febre groga, salmonel·losis… La més corrent, la mosca domèstica, “pot arribar a portar entre 2 i 5 milions de bacteris a les potes i pot transportar-ne, pel seu cos, més de 25 milions de microbis a la vegada”.

Qui no té una mosca passejant-se per casa? Doncs cal saber que la intoxicació alimentària es pot donar a partir d’una dosi minúscula de bacteris!

A partir d’ara, n’hi haurà prou d’espantar-la amb la mà?

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta