1. És important l’alimentació durant l’embaràs?

Sí. Com més equilibrada sigui la dieta, més probabilitats hi ha de què el teu fill/a tingui la boca sana. Les dents del nadó comencen a formar-se a partir del tercer mes d’embaràs. Els menjars amb alt contingut en calci i fòsfor són molt beneficiosos. Recomanem augmentar el consum de formatges, iogurt, llet, carn, llegums i substituir els dolços o menjars ensucrats per fruites i verdures. És important fer 5 àpats al dia, no picar entre hores ni prendre refrescs o begudes ensucrades (suc, iogurt líquid, batuts, refrescs…). Cal recordar que els carbohidrats refinats (pastissos, brioixeria, caramels, begudes ensucrades…) són més cariogènics (causen més càries), així doncs millor reduir-ne el consum al màxim que es pugui. Porta sempre a sobre el raspall de dents per poder-te’ls rentar cada vegada que mengis.

2. És veritat que durant l’embaràs apareix càries?

No. La dita popular “cada embaràs em va costar una dent” és un mite. Es menja més freqüentment i no sempre es renten les dents després de cada àpat. Els bacteris de la boca fan servir el sucre que menges per produir àcids que ataquen l’esmalt de les dents i provoquen càries. El canvi hormonal afavoreix el creixement de bacteris. La preferència pels menjars dolços o de consistència enganxosa (galetes, pa de motlle, patates fregides de bossa, refrescs, sucs industrials, llaminadures…). Les nàusees o vòmits durant l’embaràs que afavoreixen una saliva més àcida, que afavoreix l’atac bacterià.

3. És cert que el nadó treu el calci de les meves dents?

No. En contra de la creença popular el nadó no obté el calci de les dents de la mare. Quan el nadó necessita calci, ho obté a través de la dieta de la mare, mai de les seves dents.

4. La càries s’hereta?

No. La càries és una malaltia bacteriana i els bacteris no s’hereten, només es transmeten. Per això cal evitar: netejar el xumet del teu fill amb la boca, tastar el biberó per veure si està calent, tastar el menjar amb la mateixa cullera del teu fill o fer-li petons a la boca, perquè amb aquests hàbits augmentaràs les probabilitats de què el teu nadó tingui càries (en especial si tens molts empastaments).

5. Perquè sagnen les genives durant l’embaràs?

Durant l’embaràs es produeixen canvis hormonals que propicien el sagnat de genives. Aquest fet es pot agreujar si no ens raspallem després de cada àpat, i si tenim antecedents de problemes a les genives. No podem controlar els canvis hormonals de l’embaràs, però pots millorar la qualitat i quantitat de raspallat diari, fer ús del fil dental i anar al dentista perquè faci una neteja bucal.

6. Com pot afectar la malaltia de genives durant l’embaràs?

Les dones que pateixen gingivitis o periodontitis durant l’embaràs tenen major probabilitat de tenir un part prematur o nadons que neixen amb poc pes, en comparació amb altres dones que tenen les genives sanes.

7. Com poden afectar els vòmits a la meva boca?

Els vòmits associats a l’embaràs o el reflux constant dels àcids de l’estómac poden provocar una erosió de l’esmalt de les dents, tornant-se més susceptible a la càries. Si tens vòmits, pots disminuir l’acidesa de la teva boca glopejant aigua amb fluor o amb bicarbonat sòdic diluït amb aigua (una culleradeta per cada got).

8. Puc anar al dentista durant l’embaràs?

I tant que sí. L’embaràs no és una malaltia i per tant es pot fer tractament al dentista. Durant el primer trimestre s’acostumen a fer tractaments d’urgència, no obstant les visites durant aquest període són totalment segures i beneficioses per a tu i el teu futur nadó.

9. Una vegada neixi el nadó, serà el mateix donar-li biberó que el pit?

Definitivament no. La lactància materna té múltiples avantatges vers el biberó, tant com pel desenvolupament de la seva boca. Els exercicis per succionar el pit afavoreixen el creixement de la seva mandíbula i el correcte posicionament de la seva llengua i els seus llavis. Els nadons que prenen el pit de la mare fins als sis mesos tenen menys mossegadetes i necessiten menys el xumet i/ el dit.

10. Quan he de començar a netejar-li la boca al meu fill?

Recomanem fer-li massatges a les genives i estimular-la a partir de què faci els tres mesos de vida (amb un didal de silicona, el dit net, etc). Una vegada surti la primera dent de llet, li hem de netejar dos cops al dia, i ja per a tota la vida. Amb les primeres dents de llet podem utilitzar gases humides, però un cop surtin els primers queixals (després de l’any), s’han de netejar amb un raspall de dents infantil.

11. Fins quan li podré donar el biberó i el xumet?

El biberó és millor deixar-lo a poc a poc a partir de l’any de vida perquè quan surtin els queixals de llet (cap als 14-18 mesos) es deixi definitivament. Es poden fer servir tassetes de transició perquè begui els líquids. El xumet s’ha de deixar cap als 18 mesos i de manera definitiva al cap de dos anys perquè pugui mossegar bé després i tingui les posicions correctes de la llengua i dels llavis.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta