L’adolescent, com és possible que sigui tan descuidat a casa i tan compromès amb el grup d’amics? Com s’entén que sigui tan mandrós amb algunes activitats i tan incansable en altres? Tan obert amb algunes coses i tan hermètic amb altres?

Com bé sabem, l’adolescent es troba en un període de transició en què deixa enrere el món de l’infant per incorporar-se al món de l’adult. Al llarg d’aquesta etapa, conviuen en el jove aspectes del nen i de l’adult, donant-nos una imatge discordant i inconseqüent.

Pensem en el dia i la nit. Un adolescent al llarg del dia pot actuar com ha fet al llarg de la seva infantesa. Els pares han d’insistir-li perquè ordeni la seva habitació, perseguir-lo perquè acabi els deures, i demanar-li diverses vegades que pari taula.

Arribada la nit, l’escena canvia. En el moment en què surt de casa, es desplaça pels carrers sol, a la recerca dels seus amics, amb qui xerra, discuteix i s’aventura a descobrir nous mons, espavilant-se com no ho fa a casa.

Així i tot, aquesta ambigüitat no només caracteritza el comportament del jove sinó també la resposta dels pares. Si durant el dia li exigeixen que es comporti com un adult, a la nit el tracten com un nen demanant-li que no es perdi, que no oblidi trucar i que no arribi tard.

Sens dubte, resulta difícil conciliar la part de nen amb la d’adult. Així i tot, pel jove, expressar les dues cares no és només inevitable sinó necessari i positiu perquè pugui anar desprenent-se a poc a poc de la seva infància i posar a prova les seves noves possibilitats.

Així doncs, per una banda els pares han de continuar cuidant i donant suport a aspectes que no han acabat de créixer, permetent al noi/a que els accepti i manifesti. I per l’altra, han de donar suport a la incipient adultesa perquè pugui iniciar-se i obrir-se camins.

Un bon diàleg entre pares i fills, porta a les dues parts a sentir-se reconegudes i capaces d’anar afrontant satisfactòriament el desafiament que suposa el creixement de l’adolescent.

Article inspirat en Feduchi, L. (1977), Qué es la adolescencia, Barcelona: La gaya ciencia.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta