A l’hora de valorar les causes de les hèrnies discals sempre cal tenir en compte els factors mecànics que comentàvem en l’anterior post: males posicions o moviments repetitius, ja siguin per exemple en l’àmbit laboral o inclòs en activitats de la vida diària com pot ser netejar els plats! Quan ens trobem que ens hem quedat clavades de les lumbars o les cervicals fent un moviment típic, simplement, el que ha passat, és que el cos està protegint les estructures per evitar fer-se més mal. Ni molt menys això és la causa, ja que aquesta acostuma a ser més complexa, multifactorial i profunda; caldrà conèixer-la i posar en marxa el tractament adequat.

Un cop hem visitat el personal mèdic, el qual ens haurà fet una exploració i aportada medicació per a disminuir la simptomatologia, així com ens haurà previst una radiografia o ressonància magnètica, podem començar el treball de fisioteràpia i osteopatia.

Tindrem en compte la vostra història clínica, ja que ens caldrà saber la vostra rutina, si prèviament heu tingut algun impacte fort com pot podria ser un accident de trànsit o una lesió i així poder valorar la vostra mecànica. En un altre post parlarem de la importància de l’antiguitat de les lesions!

El tractament d’una hèrnia discal pot ser quirúrgic o conservador; en tot cas, farem un pla de tractament adequat a la vostra simptomatologia, ja que encara que dues persones tinguin una mateixa hèrnia en un mateix segment vertebral, la limitació i les conseqüències no significa que siguin les mateixes. A una persona li pot limitar el moviment i ja està i a una altra també pot tenir irradiació constant.

Si la solució mèdica és l’operació, el tractament de fisioteràpia i osteopatia previ està més que recomanat, ja que preparar les estructures perquè arribin en condicions òptimes a la cirurgia serà molt beneficiós per la recuperació posterior. Tenint en compte les causes de les hèrnies i com està afectant de manera individual, podrem traçar un pla de tractament que inclourà:

  • Estiraments suaus, actius i passius, de musculatura afectada per l’espasme i la contractura de protecció.
  • Teràpia manual com massatge i aportació d’escalfor local per col·laborar al treball de la musculatura i lligaments afectats.
  • Moviments articulars funcionals i respectant angles de moviment de les estructures contigües a la lesió.
  • Tractament de la cicatriu en el cas de les operacions
  • Moviments actius guiats i orientats a l’autonomia del moviment
  • Correcció i consells d’hàbits posicionals per a corregir la cifosi lumbar que es pot ocasionar en el cas d’una hèrnia a la part baixa de l’esquena.

Hi ha moltes més pautes, però, com us comentava, dependrà de cada cas i serà necessari personalitzar-lo a la situació de cadascú.

I a tot això, si em quedo clavada i resulta que no tinc cap hèrnia o protrusió… què faig?

Doncs en aquest cas haurem de valorar quines estructures estan patint i s’han bloquejat per evitar que torni a passar. Per això, a consulta, sempre us preguntem moltíssimes coses, tant a nivell muscular com malalties o inclòs fem una revisió de sistemes per si heu tingut mai algun còlic renal o problemes amb la menstruació, doncs com havíem comentat, les causes són multifactorials  i el cos és tot un conjunt que cal valorar, tractar i considerar com a tal.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.