A vegades a consulta em pregunteu: “És normal que cada dos per tres estigui amb mocs?” “Marxaran algun dia”? Doncs bé, així, per obrir boca, us diré que hi ha més de 200 virus que poden rondar al nostre voltant i que els nens acostumen a tenir, de mitja, entre 5 i 6 refredats l’any; els nadons una mica més, entre 7 i 8 de mitja. Si sumem que la majoria de refredats són a l’hivern… cada dues o tres setmanes els mocs els tenim presents a casa i per totes bandes!

El moc en si és una barrera defensiva del cos; si entra un virus, la mucosa nasal el detecta i comença la producció del moc per a poder combatre’l i treure’l fora. Penseu que l’aire que arriba a l’alvèol, on es fa l’intercanvi de gasos, ha d’entrar pel nas el més net possible i per tant, el moc fisiològic, el que tenim de per si, el que farà és filtrar les partícules que entren per intentar evitar una infecció. Tot i que a vegades això no és suficient i els moquets persisteixen, ja que els virus o bacteris guanyen la partida i ens trobem amb bronquiolitis o pneumònies.

Cal visitar el vostre pediatre si el nen té mocs i fa febre, així com consultar amb el fisioterapeuta per saber si és adequat fer fisioteràpia respiratòria, doncs la febre i a vegades la tos i el malestar són contraindicacions i cal saber bé davant de quins mocs ens trobem. No és el mateix tenir un petit amb moquets que comença l’antibiòtic que un altre que ja fa la setmana i veiem que està millor! De la mateixa manera que la fisioteràpia respiratòria l’ha de realitzar un professional que estigui correctament format en aquest àmbit 😉

La fisioteràpia respiratòria ajuda a descongestionar i ens alliberem de mocs, perquè fent pressions suaus que no causen dolor i acompanyant els tractaments amb moviment si és possible (alguns de vosaltres ja heu descobert el llit elàstic i la pilota que tenim!) el refredat és més lleuger de portar perquè aconseguim dormir millor i no deixem que s’estanqui el moc que està infectat.

I doncs, és normal que cada dos per tres tinguem mocs? Doncs sí, ho és. Perquè comencem l’escola i la llar d’infants i per tant compartim joguines, ampolles d’aigua, ens posem les mans a la boca i toquem les coses que agafen els altres, ens fem petons… i és que els 200 virus que ronden per allí es contagien per contacte directe!!

Malauradament, els moquets no els podem evitar. Això sí, us podem donar uns consells per quan en tinguem, pugueu tenir una pauta a casa i fer del refredat un procés més fluent.

  • Rentar-se (molt bé) les mans: és la millor prevenció! Molts estudis mostren com les mans són un vector en la transmissió d’infeccions, ja que toquen superfícies o objectes que estan contaminats i per tant nosaltres també podem contaminar. Sabeu com es realitza el bon rentat de mans? Estigueu atents a les xarxes que en tornarem a parlar!
  • Mantenir una activitat física adequada a l’edat: El moviment és vida i per tant, com més ens movem, més fem que el nostre sistema immunitari treballi a més de fer bombejar la sang i oxigenar-nos constantment. Si estic refredat, puc fer activitat física? Doncs bé, sempre que no tinguis problemes greus respiratoris, no tinguis sensació d’ofegament i el teu estat general estigui bé, ho pots fer. Si t’escoltes a tu mateix, segur que podràs fer quelcom sense abusar! Caminar també es considera com a activitat física així que… t’animes?
  • Dormir correctament: Gaudir d’una son reparadora és fantàstic, el nostre organisme descansa i agafa energies! Les recomanacions per dormir són, des de mantenir un horari, no prendre begudes excitants prèviament, no fer servir pantalles de mòbil abans de dormir…
  • Alimentació: Variada i de temporada! Si comencem a tenir mocs, per als adults les infusions també són bones. El gingebre és un bon expectorant i antiinflamatori i si el bullim i l’infusionem el tindrem sempre a l’abast. També podeu fer infusió d’equinàcia, menta o malva. Us recomano que visiteu l’herbolari del barri que segur que us donaran un bon consell sobre quina infusió us anirà bé!

Recordem que l’època de mocs dura gairebé tot l’any escolar i que si sorgeixen dubtes, cal visitar als pediatres i metges de capçalera i, per descomptat, que des de la fisioteràpia respiratòria també us podem ajudar.

Fer un bon rentat de mans i seguir les pautes de medicació que indiquen els professionals també és important. Els bacteris i els virus són bitxets diferents i per tant es combaten amb medicació  que res té a veure l’una amb l’altre, no ens hem d’automedicar!

Mocs… Benvinguts!!

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.