Un tractament bàsic per l’acompanyament a malalties respiratòries i la COVID-19

La principal funció de l’aparell respiratori és l’intercanvi de gasos entre el medi extern i l’intern, és a dir introduir l’O2 i treure CO2. En condicions normals, l’aire ha d’entrar per les fosses nasals que humidifiquen, escalfen i filtren l’aire perquè aquest recorri tot l’arbre bronquial fins a arribar als alvèols, l’estructura en què es produirà aquest intercanvi.  

A mesura que l’aire avança pels bronquis i bronquíols es pot trobar amb una petita o gran resistència i que, per tant, li costi més d’arribar o sortir. Dependrà, per exemple, de si tenim una patologia restrictiva com les patologies neuromusculars o una patologia obstructiva com la pneumònia (una de les afectacions de la COVID19). La resistència al pas de l’aire també es pot veure disminuïda, entre altres causes, si hi ha hipersecreció de la mucosa fisiològica o si hi ha espasme bronquial, com en el cas de l’asma.

Els pulmons tenen propietat elàstica, ja que quan agafem aire i s’expandeix la graella costal, el pulmó ha de fer el mateix. Passivament, l’elasticitat del pulmó tendeix a la retracció en acabar la inspiració; així s’aconsegueix la mecànica fisiològica de la ventilació. Aquest fenomen que es resumeix en l’esforç de distensió pulmonar i la paret toràcica rep el nom de compliança. Aquesta es relaciona directament amb els factors d’elasticitat, i, si aquesta està disminuïda, les fibres no actuaran correctament i no tindrem una bona mecànica respiratòria; compensarem el moviment de la respiració amb la musculatura i, sobretot, l’intercanvi de gasos es pot veure compromès.

Les malalties o les afectacions respiratòries cal treballar-les amb rehabilitació i, sobretot, amb una persona que estigui formada al respecte; hi ha infinitat d’exercicis i teràpia manual que, segons l’estat en què et trobis, seran més efectius que d’altres. Tot dependrà de la fase en què estigui el teu sistema respiratori. Caldrà ser específic en exercicis ventilatoris, en realitzar tècniques segons si tenim una patologia restrictiva o obstructiva i tenir en compte les possibles seqüeles que deixi, en aquest cas, la pneumònia que presenta la COVID19.

La fisioteràpia respiratòria és molt efectiva i cal tenir paciència quan l’estem rehabilitant; l’aparell respiratori inclou moltes estructures, des del nas perquè agafem aire fins als alvèols, la part final d’aquest sistema! Tota la musculatura i les estructures que s’hi veuen implicades cal treballar-les curosament i, en realitzar els exercicis i la teràpia manual específica per tècniques ventilatòries, cal que estiguin supervisades per un professional format adequadament en fisioteràpia respiratòria.

No hi ha cap resposta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.